Collectie hedendaags design en iconische klassiekers zoals de Platner chair, Tulip table, ...
Knoll Klismos lounge chair in de Classo showroom
Bertoia side chair in tuigleder
Knoll Saarinen tafel in zwarte marmer, zwarte rilsan poot

Conference chair

Eero Saarinen ontwierp in 1957 voor Knoll de Conference Chair, een sculpturaal vormgegeven directiestoel. Deze stoel past zowel aan de eettafel als in de vergaderzaal en is verkrijgbaar met of zonder armleuningen, en met vier poten of met een draaivoet en zwenkwieltjes.

Harry Bertoia's Diamond Chair past in elk interieur

Diamond chair

Harry Bertoia was een beeldhouwer en schilder. Hij ontwierp in 1952 op vraag van Florence Knoll de Diamond Chair, een experiment dat resulteerde in een diamantvormige loungestoel van gelast staal. De Diamond Chair is verkrijgbaar in chroom, zwart of wit. Een zitkussen – of zelfs volledige stoffen bekleding – maakt de stoel aangenamer om op te zitten.

Designklassieker van Eero Saarinen - Tulip dining table

Tulip Chair & Table

Architect Eero Saarinen ontwierp in 1957 de Tulip Chair en Table als reactie op de chaos van tafel- en stoelpoten die hij overal zag. Door de zitting en onderstel vloeiend in elkaar te laten overlopen, creëert de Tulip Chair visuele rust. De basis van de Tulip Chair is gemaakt van aluminium, de zitting bestaat uit glasvezel met een laagje plastic met daarin een kussen.

Bekijk de mogelijkheden van de Matic sofa in de Classo toonzaal
De befaamde Barcelona chairs van Mies van de Rohe

Barcelona Chair

Zonder twijfel één van de meest legendarische modernistische meubelstukken: de Barcelona Chair van Mies van der Rohe.
In 1929 ontwierp Mies van der Rohe het Duitse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona. Daarin krijgen zijn speciaal voor de koning en koningin van Spanje ontworpen stoelen een ereplaats: de Barcelona Chairs.

Het frame van de Barcelona Chair bestaat uit gepolijst staal, bekleedt met hoogwaardig en op maat gesneden leder.

Iconische Wassily chair van Marcel Bruer

Wassily Chair

De iconische Wassily-stoel werd in 1925 door Marcel Breuer ontworpen voor het atelier van kunstenaar Wassily Kandinsky. De stoel is geïnspireerd op het kader van een fiets en bestaat uit een vernikkeld buisframe met hoogwaardige lederen of canvas bekleding. In 1982 werd de Wassily Chair erkend als kunstwerk in Duitsland.

Knoll International produceert deze stoel nog steeds naar het originele ontwerp van Marcel Breuer. Zijn handtekening staat gedrukt in het onderstel.

De Platner reeks, een designicoon in de Knoll collectie

Platner Chair & Table

De Platner Side Chair van Warren Platner maakt deel uit van de unieke meubelcollectie die hij in 1966 voor Knoll ontwierp. De Platner Side Chair is functioneel én een streling voor het oog. Ook de bijpassende draadstalen eettafel, bijzettafel en salontafel combineren tijdloos design en functionaliteit.

Modernistische inspiratie

Knoll International staat synoniem voor inspirerende en innovatieve designmeubelen die perfect passen in elk type interieur. Wie Knoll zegt, denkt meteen aan de Barcelona of Wassily Chair. Iconische ontwerpen die tot de verbeelding blijven spreken en een prominente plek verdienen in het huis van elke designliefhebber.

Het Amerikaanse Knoll wordt in 1938 in New York opgericht door de Duits-Amerikaanse Hans Knoll, zoon en kleinzoon van gereputeerde meubelmakers. Samen met zijn broer Wilhelm II neemt Hans de familiezaak over met als doel modernistische meubelen van het Europese vasteland te importeren naar de VS. Maar tijdens de oorlogsjaren wordt de import moeilijker en moeten ze op zoek naar lokale designers.

Zo transformeert Knoll van importeur naar een door het modernisme en Bauhaus geïnspireerde meubelfabrikant, met succes. Al snel wordt de locatie in New York te klein en de productie verhuist in 1950 naar Pennsylvania, waar het hoofdkwartier van Knoll International nu nog altijd gevestigd is.

Als Hans in 1955 in een auto-ongeluk sterft, neemt zijn vrouw en architecte Florence de designstudio over. Tot 1965 blijft ze ook aan het hoofd staan van de designafdeling. Florence overhaalt in die periode heel wat toonaangevende architecten en kunstenaars om meubels te ontwerpen voor Knoll.

Knoll, designmeubelen voor thuis en op kantoor

Zo creëerden onder andere Eero Saarinen (Tulip Chair), Marcel Breuer (Wassily Chair), Pierre Jeanneret en Hans Bellman meubels voor Knoll en kreeg de studio ook de rechten op de legendarische Barcelona-stoel die Ludwig Mies Van der Rohe in 1929 samen met Lili Reich ontwierp. Hoewel veel van deze ontwerpen dateren van de eerste helft van de 20e eeuw, behoren ze nog steeds tot de best verkopende producten.

De filosofie van Knoll International – Modern Always – speelt in op de behoeften van de moderne consument door hedendaags comfort te bieden met een prachtige vormgeving. Innovatieve technieken en authentiek Italiaans handwerk garanderen de tijdloze kwaliteit waarvoor dit merk al decennia lang bekend staat.